Na herinrichting infiltreert regenwater in Oosterbeeks park

Van de Haar Groep voert in Oosterbeek een reconstructie van Park Dennenkamp uit. We verbeteren de uitstraling van het park en maken met nieuwe infiltratieoplossingen de omgeving klimaatadaptief!

Park Dennenkamp ligt midden in een woonwijk. Het is een relatief klein park, met een groot gazon en veel bomen. Regenwater dat in het park en de omliggende straten valt, werd tot nu toe afgevoerd via de riolering. Daar brengen we verandering. Het water kan straks via twee wadi’s in het park langzaam infiltreren in de bodem. Ook zijn er verschillende infiltratieputten aangebracht, met overstortvoorzieningen voor piekbuien. 

Voordelen van natuurlijke infiltratie

De infiltratievoorzieningen hebben meerdere voordelen. Zo neemt de druk op de riolering af en hoeft de afvalwaterzuivering minder schoon regenwater te verwerken. Wel zo duurzaam! Ook blijft water op deze manier in het gebied, waardoor in hete periodes het park minder snel uitdroogt.

Excursie voor schoolkinderen

Dat legden we ook uit aan leerlingen van groep 8 van de naastgelegen basisschool. We namen ze mee op ‘excursie’ door het werk, waarbij we ze samen met de wethouder en projectleider van de gemeente Renkum meer vertelden over klimaatverandering en slimme manieren om regenwater op te vangen, vast te houden en af te voeren. 

Voorzichtig ontgraven

Voor de aanleg van de wadi’s, de aanleg van riolering en andere aanpassingen in het park vond het nodige grondverzet plaats. Dat deden we voorzichtig en onder toezicht, want in de Tweede Wereldoorlog is in de omgeving van Oosterbeek fel gevochten. Gelukkig kwamen we geen ongesprongen explosieven tegen.

Nieuwe paden in het park

Een flink deel van de grond brachten we terug in het park, onder meer om kleine hoogteverschillen op te vangen. Ook zijn de paden in het park opnieuw geasfalteerd. Langs het hoofdpad plaatsten we natuursteen keien als randopsluiting. Met de laatste civieltechnische aanpassingen, straatwerk en het inzaaien van de wadi’s ronden we in mei de herinrichting van het park af.

Specialist in herinrichting van parken

Voor Van de Haar Groep is de reconstructie en het klimaatbestendig maken van parken inmiddels een specialisme. We kunnen in dit soort werken onze kennis en ervaring op het gebied van infra en groen optimaal combineren. Benieuwd naar meer parkreconstructies? Kijk dan eens hoe we bij de herinrichting van Park Daalhuizen (Velp) en de reconstructie van het Bad Vilbelpark (Huizen) slimme wateroplossingen realiseerden. 

Waar kunnen wij u bij helpen?

We vertellen u graag meer over de mooie buitenruimtes waar we iedere dag aan werken. Bel of mail gerust als u specifieke vragen heeft.

Peter van de Haar