Op naar emissievrij materieel: de volgende stap

Of het nu gaat om integraal beheer of een civieltechnische constructie; we voeren ze steeds duurzamer uit. Met de aanschaf van twee elektrische bedrijfswagens zetten we bij Van de Haar Groep een nieuwe stap richting een CO2-neutrale toekomst. 

Het gaat om een Renault Kangoo E-Tech (bestelwagen) en een Opel Vivaro-e (bedrijfsbus). De Kangoo E-Tech zetten we bijvoorbeeld in voor het uitvoeren van aansturingsschouwen voor onkruidbeheersing, de Vivaro-E wordt gebruikt door onze groenploegen. 

Binnenstad en natuurgebied

Met de elektrische voertuigen spelen we in op de groeiende wens van gemeenten en andere opdrachtgevers om de CO2-uitstoot van werkzaamheden in de buitenruimte te verlagen. Zeker bij projecten in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. Ook zorgt het ervoor dat we vanaf 2025 kunnen blijven werken in steden met emissievrije zones. 

Bewuste keuzes maken

  • We kiezen bewust voor elektrische voertuigen van verschillende merken. Zo kunnen we ervaring opdoen en ontdekken welke voertuigen het best bij ons passen.
  • We laten de elektrische voertuigen om de paar maanden rouleren tussen teams. Hierdoor kunnen medewerkers allemaal wennen aan een andere manier van rijden. 
  • We nodigen onderaannemers uit om ook na te denken over het verduurzamen van hun wagenpark en materieel. 

Haalbaar en betaalbaar

Met een actieradius van zo’n 285 km (Kangoo) tot 330 km (Vivaro) kunnen we onze nieuwe elektrische voertuigen inzetten zonder concessies te hoeven doen aan bijvoorbeeld onze planning en werkprocessen. Ook zijn deze lichte elektrische voertuigen in de afgelopen jaren betaalbaarder geworden, waardoor we het zien als een verantwoorde investering. 

Hier lopen we tegenaan

  • Het opladen van de elektrische voertuigen brengt nog uitdagingen met zich mee. Doe je dat thuis, op een depot of elke dag bij onze werkplaats in Wekerom? Dat vraagt om bewustzijn en een goede planning.
  • Met de groei van het aantal elektrische voertuigen lopen we tegen de oplaadcapaciteit aan bij onze uitvalsbasis in Wekerom. Onze laadpalen zijn inmiddels non-stop bezet. Het liefst zouden we uitbreiden, maar dat vraagt om een zwaardere aansluiting. Door de huidige netcongestieproblemen moeten we daar helaas nog lang op wachten. 
  • Het liefst zouden we ook een zwaardere elektrische bedrijfswagen in gebruik nemen, met een trekvermogen van 3.500 kg. Dan kunnen we bijvoorbeeld de elektrische shovel op de aanhanger meenemen naar infrawerken. Helaas zijn deze voertuigen nog nauwelijks beschikbaar. Binnenkort gaan we wel zo’n zware elektrische bedrijfswagen testen. 

Eerdere elektrische investeringen

Eerder schaften we al een elektrische werktuigdrager (Reco E-Trac) en een elektrische shovel (Giant G2200E) aan. Ook werken we in de buitenruimte tegenwoordig vooral met elektrisch handgereedschap. Van elektrische bosmaaiers en heggenscharen tot handfrezen, trilplaten en bandenzagen met een accu. 

Stap voor stap naar emissieloze projecten

Van de Haar Groep beschikt over een certificering op niveau 5 van de CO2-prestatieladder. Jaarlijks brengen we ons energieverbruik en onze CO2-footprint als gevolg van direct en indirect gebruik van fossiele brandstoffen in kaart. Van de Haar Groep streeft bedrijfsbreed jaarlijks naar 2 procent minder energieverbruik en een 2 procent lagere CO2-footprint. Het uiteindelijke doel is om werkzaamheden in de toekomst volledig CO2-neutraal uit te voeren.

Waar kunnen wij u bij helpen?

We vertellen u graag meer over de mooie buitenruimtes waar we iedere dag aan werken. Bel of mail gerust als u specifieke vragen heeft.

Peter van de Haar