Barnevelds centrum klaar voor nieuwe bomen

Van de Haar Groep heeft in de afgelopen weken op meerdere plekken in het centrum van Barneveld groeiplaatsen voor nieuwe bomen voorbereid. Daarbij namen we per locatie maatregelen om te zorgen dat de bomen goed kunnen aanslaan. 

Zo verbeterden we op een aantal locaties de plantplaats met bomengranulaat en beluchtingsbuizen, zodat er voldoende zuurstof beschikbaar is voor de wortels van de nieuwe bomen. Op andere plekken plaatsten we bijvoorbeeld wortelschermen, om kabels en leidingen in de ondergrond te beschermen. 

Rekening houden met stakeholders

De nieuwe bomen komen onder meer in winkelstraten en op parkeerterreinen. Plekken die intensief gebruikt worden. Bij het plannen van de voorbereidende werkzaamheden hielden we zoveel mogelijk rekening met de wensen van stakeholders, waaronder het Schaffelaartheater. Daar maakten we de plantplaatsen klaar voordat een drukke periode met veel voorstellingen aanbrak. 

Feestelijk plantmoment

In het najaar starten we met het planten van de bomen. Het feestelijke startsein wordt gegeven op nationale boomfeestdag. Dan planten we samen met wethouder Mijntje Pluimers-Foeken de eerste boom op het Gowthorpeplein. In totaal komen er voor het einde van het jaar 24 bomen bij in het centrum van Barneveld. 

Voorbereiding in bouwteamverband

Van de Haar Groep voerde voor de zomer al de voorbereidende technische onderzoeken uit en dacht in bouwteamverband mee over geschikte locaties en soorten. Ook waren we samen met de gemeente betrokken bij het participatietraject met ondernemers en omwonenden. 

Minder hittestress in versteende omgeving

Met het aanplanten van de nieuwe bomen krijgt het centrum van Barneveld een groenere uitstraling. De bomen helpen om hittestress tegen te gaan en dat is belangrijk, want op hete dagen kan de gevoelstemperatuur in versteende winkelstraten oplopen tot zo’n 45 graden. Verder slaan de bomen CO2 op, dragen ze bij aan de biodiversiteit en helpen ze om regenwater langer vast te houden in de bodem. 

Waar kunnen wij u bij helpen?

We vertellen u graag meer over de mooie buitenruimtes waar we iedere dag aan werken. Bel of mail gerust als u specifieke vragen heeft.

Peter van de Haar