Hoe warmte uit de fabriek helpt bij de bestrijding van onkruid in Barneveld…

Sinds dit voorjaar werkt Van de Haar Groep aan het terugdringen van onkruid op verhardingen in de gemeente Barneveld. Dat doen we nu nog duurzamer: het water dat we op straten, stoepen en parkeerplaatsen spuiten, is namelijk al op temperatuur gebracht met restwarmte. 

Het gaat om warmte die vrijkomt bij industriële processen. Van de Haar Groep werkt hiervoor samen met fabrieken die veel warmte produceren. Die warmte gaat nu nog vaak verloren. Het gaat de lucht in of wordt geloosd via het oppervlaktewater. Dat is jammer, want je kunt die warmte prima hergebruiken. Dat scheelt veel CO2-uitstoot.

Geïsoleerde containers

Je moet de warmte dan natuurlijk wel op de juiste plek zien te krijgen. Daarvoor heeft Van de Haar Groep speciale geïsoleerde containers laten ontwikkelen. Deze week kwam de eerste container aan in de Barneveldse woonwijk De Burgt. In de container zit een tank met zo’n acht kuub aan water. Het water in de tank heeft een temperatuur van zo’n 90 graden. Daardoor is er veel minder energie nodig om het water uiteindelijk op een temperatuur van 98 graden te krijgen. 

Wortels van onkruid uitputten

Dat hete water spuit Van de Haar Groep selectief op het onkruid dat groeit op straten, stoepen, parkeerplaatsen en andere verhardingen. Het hete water maakt de celstructuur van het onkruid kapot. Het onkruid is daardoor niet meteen weg, maar na verloop van tijd raken de wortels wel uitgeput. Uiteindelijk sterft het onkruid daardoor af. 

Meest duurzame methode

Sinds 2016 is het verboden om chemicaliën te gebruiken bij het bestrijden van onkruid. Thermische onkruidbeheersing is het meest duurzame alternatief. Heet water draagt namelijk 23 tot 27 keer efficiënter warmte over dan hete lucht of stoom. Van de Haar Groep zet bovendien onkruidbeheersingsmachines met sensoren in die de verharding scannen. Alleen op plekken waar daadwerkelijk onkruid groeit, spuit de machine heet water. Op die manier gaan we water- en energieverspilling tegen. 

Schouwgestuurd onkruid beheersen

Inwoners van de gemeente Barneveld zullen de onkruidbeheersingsmachines de komende tijd volop in het straatbeeld zien. Door de hoge temperaturen groeit het onkruid op dit moment hard. Van de Haar Groep voert de onkruidbeheersing schouwgestuurd uit. Tweewekelijks maakt een schouwer een ronde door de verschillende dorpen in de gemeente om de onkruidgroei in kaart te brengen. 

Geen onnodige kilometers maken

Daarbij werken we met beeldkwaliteitsniveaus die zijn afgesproken met de gemeente Barneveld. Op sommige plekken mag wat meer onkruid staan, op andere plekken zoals in de winkelstraten gaan we het juist intensief tegen. Aan de hand van de schouwen kunnen onze onderhoudsploegen heel gericht onkruid bestrijden. Op die manier maken we niet meer kilometers dan nodig is, wat ook weer zorgt voor minder CO2-uitstoot!

Waar kunnen wij u bij helpen?

We vertellen u graag meer over de mooie buitenruimtes waar we iedere dag aan werken. Bel of mail gerust als u specifieke vragen heeft.

Peter van de Haar