‘Je krijgt hier als stagiair veel vrijheid en verantwoordelijkheid’

Zoek jij een stageplek waar je veel zelf mag doen? Ga dan net als Timon de Ruijter (21) aan de slag als stagiair-werkvoorbereider bij Van de Haar Groep. Dit is hoe de student Tuin- en landschapsinrichting aan Hogeschool Van Hall Larenstein terugkijkt op zijn stageperiode.

“Elke dag van mijn stage was anders. Het ene moment ben je bezig met de calculatie voor een groot project, even later stel je meerwerkstaten op of stel je een opleverdossier samen met daarin tekeningen, lijsten met aangeplante soorten, financiële stukken en onderhoudsformulieren.”

Leren door te doen

“Je leert hier vooral door te doen. In mijn stage mocht ik bijvoorbeeld een calculatie maken voor een groot natuurbouwproject. Samen met projectleider Gerhard ben ik naar de locatie geweest voor een aanwijs: hoe gaan we het aanpakken, waar moeten we op letten? Daarna kreeg ik de vrijheid en verantwoordelijkheid. Ga maar prijzen opvragen, rekenen en onderhandelen.”

Onderhandelen

“Je wordt dus een beetje in het diepe gegooid, maar daardoor kan je ook je eigen weg kiezen en leer je meer dan wanneer ze je alles uitleggen. Ik kwam er bijvoorbeeld al snel achter dat ik werkzaamheden te ruim calculeerde en dat er verschil zit in de prijzen van leveranciers. En onderhandelen is in het begin spannend. Ik wist niet goed welke argumenten ik kon gebruiken, maar daar kreeg ik tips voor van collega’s. Uiteindelijk vond ik het zelfs leuk om te doen!”

Niet alleen achter bureau

“Ik heb vijftig dagen stage gelopen. Ik zat op een kamer met een andere werkvoorbereider en een projectleider. Dat is handig, want je kan dan makkelijk vragen stellen. De praktijk en werkvoorbereiding liggen bij Van de Haar Groep ook dicht bij elkaar. Ik ben een aantal keer naar werken geweest. Zo heb ik meegekeken bij het aanleggen van riolering en een onderzoek naar de bestrijding van de Japanse Duizendknoop. Je zit hier als stagiair werkvoorbereider dus niet alleen achter je bureau.”

Zelf initiatief nemen

“De sfeer bij Van de Haar Groep vond ik fijn. Je hebt geen clubjes, als stagiair hoor je er gewoon vanaf het begin bij en collega’s betrekken je bij wat ze doen. Het is wel belangrijk dat je zelf initiatief neemt en niet bang bent om fouten te maken. Als ze merken dat je wat wilt leren, wil iedereen je hier helpen. Kortom: ik zou zeker aanraden om hier stage te komen lopen.”

Waar kunnen wij u bij helpen?

We vertellen u graag meer over de mooie buitenruimtes waar we iedere dag aan werken. Bel of mail gerust als u specifieke vragen heeft.

Peter van de Haar