Reconstructie drukke kruising in Veenendaal

Van de Haar Groep heeft een reconstructie uitgevoerd aan een kruising op de drukke toegangsweg in nieuwbouwwijk De Veenderij in Veenendaal.

Het gaat om de kruising van de Van Essenlaan en de Veenraden. Beide wegen waren tot voor kort met een tijdelijke bouwaansluiting aan elkaar verbonden. De Van Essenlaan is de doorgaande weg door de wijk, die onder meer uitkomt bij de Albert Heijn en Lidl, het wijkontmoetingscentrum en diverse basisscholen. De Veenraden is een zijweg die honderden woningen aan de zuidkant van de nieuwbouwwijk ontsluit.

Verkeersdoorstroming borgen

Een druk punt in de wijk dus en daarom nam Van de Haar Groep diverse maatregelen om de veiligheid en verkeersdoorstroming te borgen. Zo is de reconstructie uitgevoerd in de bouwvak. De nieuwe asfaltlaag op de kruising werd in één dag aangebracht, waarbij verkeer via een tijdelijke omleidingsroute werd omgeleid. Zo bleef het wijkwinkelcentrum bereikbaar voor klanten en leveranciers. Bij het aanbrengen van de klinkerbestrating en trottoirs aan de Veenraden kon het verkeer via platenbanen het werk passeren. Om de veiligheid te borgen werden op meerdere momenten verkeersregelaars ingezet.

Flexibiliteit gevraagd

“Uitdaging bij deze reconstructie was de korte voorbereidingstijd. De aanbesteding vond namelijk kort voor de zomervakantie plaats”, vertelt projectleider Gérard Reijnen. “Niet alle benodigde materialen bleken op tijd leverbaar. We hebben toen voor Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-Oost gezocht naar alternatieve materialen zodat het werk toch uitgevoerd kon worden. Samen met de flexibele instelling van onze inframedewerkers zorgde dit ervoor dat we de reconstructie alsnog konden uitvoeren in de bouwvak.”

Ook werkzaamheden elders in de wijk

Van de Haar Groep is ook op andere plekken in de wijk volop aan het werk. Sinds 2018 maakt een infrateam De Veenderij gefaseerd bouwrijp. In totaal komen er zo’n 1.000 nieuwe woningen in de wijk, verdeeld over verschillende wooneilanden. De nieuwste uitbreiding vindt plaats in Balkon-Zuid, op de rand van natuurgebied de Groene Grens. Recent maakte Van de Haar Groep hier een uitbreiding van de deelwijk bouwrijp.

Bouwrijp maken deelwijk Balkon-Zuid

In Balkon-Zuid komen zo’n 60 vrijstaande woningen op royale kavels van 800 tot 1500 m2. Om een nieuwe bouwfase mogelijk te maken heeft Van de Haar Groep onder meer een bouwweg ingekort, putten verplaatst, tijdelijke bouwbestrating aangebracht en riolering aangelegd. De komende tijd brengt Van de Haar Groep nog een stuw aan in een watergang en wordt een brug geplaatst die Balkon-Zuid verbindt met De Groene Grens. Leuk detail: dit nieuwe natuurgebied tussen Ede en Veenendaal is eerder aangelegd door Van de Haar Groep en won in 2019 de Natuurpro-prijs.

Waar kunnen wij u bij helpen?

We vertellen u graag meer over de mooie buitenruimtes waar we iedere dag aan werken. Bel of mail gerust als u specifieke vragen heeft.

Peter van de Haar