Koning opent begraafplaats voor veteranen in Loenen

Koning Willem-Alexander heeft eind november de Nationale Veteranenbegraafplaats in Loenen geopend. Van de Haar Groep verzorgde de aanleg van de begraafplaats en de terreininrichting rond het nieuwe herdenkings- en educatiecentrum.

De Veteranenbegraafplaats is een laatste rustplaats voor Nederlandse oud-militairen die hun leven in de waagschaal stelden voor vrede en veiligheid. Een deel van hen wil graag met andere veteranen begraven worden. Dat is nu mogelijk. Het bijbehorende herdenkings- en educatiecentrum deelt het verhaal over de inzet van burgers en militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog en internationale vredesmissies.

Cirkelvormige kamer in het bos

De begraafplaats is aangelegd in cirkelvorm, als een kamer in het omliggende bos. De verhoogde velden zijn in het relief in de kamer ingebed. Tussen de velden lopen paden in flagstones, die zorgen voor een rustiek karakter. Een grote bank in een stijlvolle beton-houtconstructie biedt de mogelijkheid om in stilte te herdenken. Op het terrein zijn alvast berken aangeplant, die straks verspreid zullen staan tussen de 900 graven.

Waardig werken in een stille omgeving

Het borgen van de sereniteit en waardigheid van de begraafplaats, was voor Van de Haar Groep één van de belangrijkste uitgangspunten tijdens het werk dat ruim een jaar duurde.
Dat geldt ook voor de afstemming met de aannemer die de bouwwerkzaamheden van het herdenkings- en educatiecentrum voor haar rekening nam. De gecombineerde expertise van Van de Haar Groep in infra- en groenwerken was daarbij een meerwaarde.

Vervolg op uitbreiding Nationale Erebegraafplaats

Voor Van de Haar Groep was de aanleg het tweede grote project in Loenen, nu in opdracht van de Stichting Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen. Eerder werd al de uitbreiding van de naastgelegen Nationale Erebegraafplaats verzorgd. Het ging daarbij om twee ‘kamers’ met ruimte voor 3.000 graven in een verstild ontwerp met betonnen ellipsen.

Waar kunnen wij u bij helpen?

We vertellen u graag meer over de mooie buitenruimtes waar we iedere dag aan werken. Bel of mail gerust als u specifieke vragen heeft.

Peter van de Haar