Kantplanken langs kunstgrasvelden in Rheden

Negen kunstgrasvelden in de gemeente Rheden hebben onlangs kantplanken gekregen. Van de Haar Groep bracht de kantplanken aan om verspreiding van rubberkorrels tegen te gaan.

Het gaat om kantplanken langs de voetbalvelden op sportcomplex Nieuwland in Dieren, sportpark Pinkenberg in Velp en Sportpark Rheden in Rheden. Een deel van deze velden heeft Van de Haar Groep in het verleden zelf aangelegd.

Vergelijking van verschillende oplossingen

Er zijn verschillende oplossingen om verspreiding van rubberkorrels tegen te gaan. Van de Haar Groep vergeleek ze op basis van kwaliteit, functionaliteit en uitstraling. In Rheden worden uiteindelijk glasvezelversterkte en UV-resistente kantplanken geplaatst. Die zijn gemaakt van gerecycled materiaal. In de kantplanken zijn oude, versleten kunstgrasvelden verwerkt. Een mooie circulaire toepassing dus op de sportparken van de gemeente Rheden.

Bodemverontreiniging door verspreiding infill

Een groot deel van de kunstgrasvelden in Nederland bevat zogenoemde rubber infill. Deze rubberkorrels zijn gemaakt van rubbergranulaat, een fijngemalen rubber afkomstig uit bijvoorbeeld oude autobanden. Ze zorgen voor een goede demping van het veld. Belangrijk is wel dat de korrels óp de velden blijven, omdat ze bij verspreiding in de omgeving de bodem kunnen verontreinigen.

Dubbele zorgplicht voor beheerders sportvelden

Beheerders van sportvelden hebben een dubbele zorgplicht: ze moeten verontreiniging tegengaan én als verontreiniging zich voordoet de gevolgen zoveel mogelijk ongedaan maken. Met het plaatsen van de kantplanken voldoet de gemeente Rheden aan deze zorgplicht en wordt verdere verspreiding en nieuwe verontreiniging tegengegaan.

Meedenken met gemeenten over de zorgplicht

Wilt u ook voldoen aan uw zorgplicht rond de kunstgrasvelden in uw gemeente? Van de Haar Groep denkt graag mee over de mogelijkheden. We hebben de verschillende oplossingen in kaart en kunnen beheerders van sportterreinen ook ontzorgen met bijvoorbeeld het aanbrengen van schoonloopvoorzieningen of het verhogen van bevestigingssystemen voor reclameborden.

Waar kunnen wij u bij helpen?

We vertellen u graag meer over de mooie buitenruimtes waar we iedere dag aan werken. Bel of mail gerust als u specifieke vragen heeft.

Peter van de Haar