Hergebruik bij het onderhoud van Arnhemse parken

Bij Van de Haar Groep werken we het liefst zo circulair en lokaal mogelijk. In het bosrijke Arnhem hergebruikten we deze zomer daarom lokaal hout bij het onderhoud in de parken Klarenbeek en Immerloo. Want waarom van ver halen, wat je dichtbij kunt krijgen?

Park Klarenbeek is één van de oudste landgoederen van Arnhem. De stad ligt voor Nederlandse begrippen in een heuvelachtig gebied. “Het park zelf kenmerkt zich door een natuurlijke uitstraling”, vertelt projectleider Gerhard van Grootheest, die het park onder zijn hoede heeft. “Je ziet er veel grassen en kruidige gewassen en de uitgestrekte bloemenweides worden afgewisseld door het Klarenbeekse bos. Momenteel plaatsen we natuurlijke hekwerken langs trappen en hoogteverschillen in het park, ter vervanging van de oude houten hekwerken.”

Dagproducties

Om de overlast voor bezoekers van het park zoveel mogelijk te beperken werkt het team van Van de Haar met dagproducties. “Een stuk hekwerk dat wordt verwijderd, wordt dezelfde werkdag nog vervangen door een nieuw deel. Die hekken staan er immers niet voor niets. Het houdt het werk voor onszelf ook beter behapbaar, aangezien we vaak niet met machines of onze bussen op de locatie kunnen komen. Om geluidsoverlast voor bezoekers te beperken werken we met electrisch gereedschap. Je kunt dan denken aan accuboormachines of een een kleine, elektrische motorzaag waarmee we ter plekke het hout inkepen om verbindingen te maken. Het is echt handwerk.”

Jeu-de-boulesbaan

Bij het integraal onderhoud in de Arnhemse parken zet Van de Haar hoog in op duurzaam werken. Door gebruik te maken van elektrische gereedschappen, die bovendien de rust in de natuur minder verstoren. Maar ook door te werken met medewerkers uit regio Arnhem en door nauw samen te werken met burgers. Een voorbeeld daarvan is een actieve groep vrijwilligers nabij Park Immerloo.

“Op hun initiatief hebben we recent een jeu-de-boulesbaan aangelegt in het gazon in het park. Hiervoor hebben we een houten frame gemaakt van eikenhout van bomen die elders in de gemeente Arnhem gekapt waren vanwege de veiligheid. Om de keten zo kort mogelijk te houden werken we samen met een locale partij met een mobiele zagerij. De bomen zijn de gemeente niet uit geweest.

Waar kunnen wij u bij helpen?

We vertellen u graag meer over de mooie buitenruimtes waar we iedere dag aan werken. Bel of mail gerust als u specifieke vragen heeft.

Peter van de Haar