Arnhem verbetert bodem met blad van eigen bomen

De bladeren die vorig najaar van de bomen vielen in Arnhem-Noord? Die worden dit jaar ingezet om in dezelfde wijken de bodem te verbeteren. Het bladafval draagt zo bij aan de groei van bomen, struiken en planten.

De afgelopen maanden lagen de bladeren luchtdicht opgeslagen op sportpark Het Lange Water in de wijk Presikhaaf. Door micro-organismen, kalk en kleimaterialen toe te voegen is het blad gefermenteerd. Zo ontstond op natuurlijke wijze een waardevolle bodemverbeteraar: Bokashi.

Opening Bokashi-kuil
Dit voorjaar maakten de gemeente en groenaannemer Van de Haar Groep samen de Bokashi-hoop open. In totaal ligt er ruim 400 kubieke meter aan natuurlijke voedingsstoffen. De Bokashi wordt door de groenonderhoudsploeg van Van de Haar Groep aangebracht in groenvakken in Arnhem-Noord.

Circulair alternatief voor compost
Bokashi is daarmee een duurzaam en circulair alternatief voor compost. De bladeren hoeven namelijk niet met een vrachtwagen afgevoerd te worden, maar blijven in de wijk. Bovendien blijven bij fermentatie meer voedingsstoffen behouden en is er nauwelijks CO2-uitstoot.

Duurzaam groenbeheer in Arnhem
Duurzaam groenbeheer is één van de thema’s in de Groenvisie van de gemeente Arnhem. Het werken met Bokashi past daar goed in. Van de Haar Groep probeert sowieso zo duurzaam mogelijk te werken, bijvoorbeeld door elektrisch gereedschap en schone voertuigen in te zetten. Zo wordt op een verantwoorde manier gewerkt aan schone, veilige en groene buurten en wijken!

Bekijk de projectvideo:
Waar kunnen wij u bij helpen?

We vertellen u graag meer over de mooie buitenruimtes waar we iedere dag aan werken. Bel of mail gerust als u specifieke vragen heeft.

Peter van de Haar