Onkruidbeheersing (Ermelo)
Gemeente Ermelo
Ermelo
2 jaar + 2 optiejaren
2023-heden
Op aanvraag
Onkruidbeheersing gemeente Ermelo

Onkruidgroei heeft een grote invloed op de uitstraling van de buitenruimte. Met een proactieve methode van onkruidbeheersing zorgen we ervoor dat de verhardingen en halfverhardingen in de gemeente Ermelo er het hele jaar door netjes bijliggen.

Sinds 2023 verzorgen we de onkruidbeheersing in de Gelderse gemeente. Dat doen we schouwgestuurd. Met aansturingsschouwen monitoren we het hele jaar door de onkruidgroei, want door de klimaatverandering duurt het groeiseizoen steeds langer en zijn er vaker groeipieken. Op basis van de schouwresultaten maken we gerichte rondes om het onkruid terug te dringen. Efficiënt én duurzaam!

Werkzaamheden
  • Beheersen van onkruid op gesloten verhardingen
  • Beheersen van onkruid op elementen verhardingen
  • Beheersen van onkruid op halfverhardingen

Wist je dat onze WAVE rijdt op HVO100? Deze brandstof is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen.

We doen dat in Ermelo op beeldkwaliteitsniveau B. Dat betekent dat er in de woonwijken, winkelstraten en op parkeerterreinen in beperkte mate onkruid mag groeien. We dringen het onkruid terug met heet water. Hiervoor zetten we de WAVE in. Deze machine spuit water van circa 98°C op het onkruid. De vrijgekomen energie maakt de celstructuur van de plant kapot. Bovengrondse delen van het onkruid sterven af en de wortels raken steeds verder uitgeput.

Wendbaar in kleine ruimtes
Door zijn compacte omvang kan de WAVE bijna op alle verhardingen en halfverhardingen komen, ook in drukke gebieden. Rond obstakels en op plekken waar de machine niet kan komen of veilig kan werken, gebruikt de machinist een handunit met spuitlans, een schoffel of een elektrische bosmaaier.

Duurzame onkruidbeheersing, voldaan aan beeldkwaliteit

Thermische onkruidbeheersing is de meest duurzame methode die op dit moment beschikbaar is in de markt. Heet water draagt 23 tot 27 keer efficiënter warmte over dan hete lucht of stoom. Onze WAVE beschikt bovendien over sensoren die het trottoir scannen en alleen heet water spuiten op plekken waar daadwerkelijk onkruid groeit. Hierdoor wordt niet meer water en energie verbruikt dan nodig is.

Onze WAVE rijdt in Ermelo bovendien op HVO100. Dat is diesel gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, zoals afvalvetten en plantaardige olie. Deze ‘groene’ diesel zorgt voor een forse vermindering van de CO2-uitstoot: tot wel 90%. Ook komt er minder fijnstof en stikstof vrij doordat we rijden op HVO100.

Voor de gemeente Ermelo is het de eerste keer dat de onkruidbeheersing op verhardingen en halfverhardingen volledig wordt uitbesteed. De grote vraag voor de gemeente was vooraf dan ook: lukt het om met jullie voorgestelde inzet (1 machine, met een machinist die ook handwerk verzorgt) het hele jaar door het beeldkwaliteitsniveau te halen?

Dat bleek in 2023 het geval te zijn, terwijl de zomer eerst behoorlijk nat en daarna warm was. In dit uitdagende jaar hebben we het gehele seizoen aan het gestelde beeld voldaan. Ook sprongen we snel in op meldingen door de gemeente of inwoners van Ermelo.

Vragen over dit project?

Stel ze gerust. Ik help u graag verder en sta ook open om mee te denken over andere uitdagingen en vraagstukken op groengebied.

Gerhard van Grootheest