Herinrichting landgoed Amelisweerd en Rhijnauwen (Bunnik)
Gemeente Utrecht
Bunnik
10 maanden
2018-2019
€774.178,-
Herinrichting Amelisweerd, Rhijnauwen en Engelse Werk

Landgoed Rhijnauwen en Amelisweerd – tussen Bunnik en Utrecht – hebben allebei een status als rijksmonument. Samen trekken ze jaarlijks ruim een miljoen bezoekers. De herinrichting van zulke buitenruimtes vergt niet alleen groen- en infrakennis, maar ook zorgvuldig omgevingsmanagement.

Bij landgoed Rhijnauwen realiseerde Van de Haar Groep een droge slotgracht rond het landhuis. Bezoekers komen bij het landhuis over twee houten loopbruggen. Ook zijn de bestaande
bestrating en wandelpaden vervangen. Het gazon voor het landhuis maakte plaats voor vakken met beplanting, waardoor de entree weer een stijlvolle uitstraling heeft die past bij de
rijksmonumentale status van het landgoed.

Werkzaamheden
  • Voorbereidend werk en opruimwerk
  • Grondwerkzaamheden
  • Riolerings- en funderingswerk
  • Terreininrichting
  • Aanbrengen van opsluitingen en verhardingen
  • Aanbrengen van halfverhardingspaden
  • Plaatsen verlichting
  • Aanbrengen van trap en bruggen
  • Kabel- en leidingwerk

“Door zorgvuldig omgevingsmanagement bleef hinder voor gebruikers van het landgoed beperkt.”

Op landgoed Amelisweerd plaatsten we vijf nieuwe bruggen van cortenstaal, realiseerden we een bostrap en vernieuwden we de halfverharde paden. Dat gebeurde met aangepast materieel om flora en fauna te ontzien.

Flexibele uitvoering met oog voor de omgeving
Opdrachtgevers werken voor zulke projecten graag met Van de Haar Groep vanwege onze gecombineerde expertise in ‘grijze’ en ‘groene’ werken. Van de Haar Groep voerde de werkzaamheden zo uit dat Stay Okay en Theehuis Rhijnauwen bereikbaar bleven en forenzende fietsers gebruik konden blijven maken van de route naar Utrecht die over landgoed Rhijnauwen loopt. Ook namen we een ondersteunende rol in de regie van het proces op ons, om de strikte subsidiedeadline te halen.

Meedenken in het belang van de opdrachtgever
Van de Haar Groep heeft in een vervolproject tevens =een hardhouten damwand aangebracht bij de StayOkay in het projectgebied. De damwand vormt de afbakening van het nieuwe terras bij het hostel, dat tevens als trouwlocatie fungeert.
Van de Haar Groep adviseerde StayOkay Bunnik-Utrecht over de dimensionering van de damwand. Ook dachten we mee over de benodigde diepte van de damwand. Die is minder diep in de grond geslagen, waardoor een kostenbesparing voor de opdrachtgever werd gerealiseerd.
Vragen over dit project?

Bel of mail gerust. Ik beantwoord graag uw vragen en sta open om mee te denken over oplossingen!

Albert van de Kuilen