Aanleg Nationale Veteranenbegraafplaats (Loenen)
Stichting Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen
Loenen
12 maanden
2020
€912.000,-
Aanleg Nationale Veteranenbegraafplaats (Loenen)

De Nationale Veteranenbegraafplaats in Loenen is een laatste rustplaats voor Nederlandse oud-militairen. Van de Haar Groep verzorgde de aanleg van de begraafplaats en de terreininrichting rond het nieuwe herdenkings- en educatiecentrum.

De Veteranenbegraafplaats is een laatste rustplaats voor Nederlandse oud-militairen die hun leven in de waagschaal stelden voor vrede en veiligheid. Een deel van hen wil graag met andere veteranen begraven worden. Dat is nu mogelijk. Het bijbehorende herdenkings- en educatiecentrum deelt het verhaal over de inzet van burgers en militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog en internationale vredesmissies.

Werkzaamheden
 • Schonen van het terrein
 • Verwijderen van stobben, groenopstanden en verhardingen
 • Uitvoeren van grondwerken
 • Anbrengen van puinfunderingen
 • Uitvoeren van rioleringswerkzaamheden
 • Aanbrengen van beton- en asfaltverharding
 • Aanbrengen van elementenverharding
 • Aanbrengen van natuursteen incl. voegmiddel
 • Aanbrengen van groeiplaatsverbetering en boombunker
 • Aanbrengen van groenvoorzieningen
 • Zaaien van een kruidenmengsel
 • Aanbrengen van banken, verlichting, hekwerken en een poort

“Met de komst van de begraafplaats is een langgekoesterde wens van Nederlandse veteranen vervuld."

Begraafplaats met herdenkings- en educatiecentrum
De Nationale Veteranenbegraafplaats in Loenen is een laatste rustplaats voor Nederlandse oud-militairen die hun leven in de waagschaal stelden voor vrede en veiligheid. Een deel van hen wil graag met andere veteranen begraven worden. Dat is nu mogelijk. Het bijbehorende herdenkings- en educatiecentrum deelt het verhaal over de inzet van burgers en militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog en internationale vredesmissies.

Vervolg op uitbreiding Nationale Erebegraafplaats

Voor Van de Haar Groep was de aanleg het tweede, grote project in opdracht van de Oorlogsgravenstichting. Eerder werd al de uitbreiding van de naastgelegen Nationale Erebegraafplaats verzorgd. Het ging daarbij om twee ‘kamers’ met ruimte voor 3.000 graven in een verstild ontwerp met betonnen ellipsen.

Cirkelvormige kamer in het bos

De begraafplaats is aangelegd in cirkelvorm, als een kamer in het omliggende bos. De verhoogde velden zijn met een golvende beweging daarbinnen ingebed. Tussen de velden lopen paden in flagstones, die zorgen voor een rustiek karakter. Een grote bank in een stijlvolle beton-houtconstructies biedt de mogelijkheid om in stilte te herdenken. Op het terrein zijn alvast berken aangeplant, die straks verspreid zullen staan tussen de 900 graven.

 

Waardig werken in een stille omgeving

Het borgen van de sereniteit en waardigheid van de begraafplaats, was voor Van de Haar Groep één van de belangrijkste uitgangspunten tijdens het werk dat ruim een jaar duurde. Dat geldt ook voor de afstemming met de aannemer die de bouwwerkzaamheden van het herdenkings- en educatiecentrum voor haar rekening nam. De gecombineerde expertise van Van de Haar Groep in infra- en groenwerken was daarbij een meerwaarde.

Waar kunnen wij u bij helpen?

Ik vertel u graag meer over dit project en onze aanpak.

Gérard Reijnen