Zo maken we de Apeldoornse binnenstad groener

Minder stenen, meer groen in de binnenstad. Dat is de ambitie van de gemeente Apeldoorn. De komende jaren moet het centrum van de Gelderse plaats stapsgewijs veranderen in een stadspark. En daar dragen wij ons steentje – euh plantje – aan bij. 

Op verschillende plekken in Apeldoorn zijn we bezig met het verwijderen van bestrating. Dat doen we bijvoorbeeld bij het CODA museum aan de Vosselmansstraat, maar je komt onze infra- en groenploegen bijvoorbeeld ook tegen aan de Roggestraat en de Marialaan.

Van groenvakken tot klimconstructies

Op de ene plek brengen we zitelementen met groen eromheen, even verderop plaatsen we bakken van cortenstaal (door een andere aannemer) met beplanting erin. Ook gaan we aan de slag met klimconstructies: palen (door de aannemer van het cortenstaal) aan weerszijden van de straat met daartussen een kabel waar we klimplanten overheen geleiden. Om te zorgen dat het nieuwe groen lang mooi blijft, verbeteren we steeds eerst de bodem. Nog voor de zomer hebben we op deze manier negen plekken in het centrum van Apeldoorn flink vergroend. 

Voordelen van meer groen in de stad

  • De binnenstad blijft koeler op hete dagen doordat bomen en planten voor schaduw zorgen en zonnestralen gebruiken voor verdamping. Minder hittestress dus. 
  • De riolering wordt ontzien, omdat regenwater op meer plekken kan wegzakken in de bodem. Er is daardoor minder kans op wateroverlast. 
  • Een groene omgeving draagt bij aan de leefbaarheid van de binnenstad. Het is prettiger wonen, werken en winkelen tussen het groen. 
  • De biodiversiteit neemt toe door groen aan te planten. Insecten zoals de bij kunnen makkelijker overleven in de stad. 

Voorkomen van overlast in winkelstraten

Het vergroenen van een drukke binnenstad vraagt om een zorgvuldige voorbereiding. Zo voeren we de werkzaamheden gefaseerd uit, zetten we onze werkvakken volledig af en treffen we maatregelen om de veiligheid en doorstroming van het verkeer te borgen. Ook houden we rekening met omwonenden en winkels. Dat doen we bijvoorbeeld door op sommige plekken eerder te stoppen, zodat een straat schoon en open is voordat de koopavond begint. 

We vergroenen ook andere binnensteden

Apeldoorn is niet de enige stad die bezig is met vergroening. Van de Haar Groep is daar bijvoorbeeld ook mee bezig in Ede (aanbrengen van klimconstructies in winkelstraten) en Arnhem (vervangen van bomen en groeiplaatsverbetering op het Jansplein). Ook aan de slag met klimaatadapatie en vergroening? We denken graag met je mee. Daarbij brengen we een schat aan civieltechnische en groenkennis in. 

Doe je voordeel met onze kennis 

Dat is bijvoorbeeld waardevol als je bomen wilt planten in een stedelijke omgeving. We adviseren je op welke plekken bomen het meest kansrijk zijn en welke soorten je het beste kunt planten. Ook delen we graag kennis over groeiplaatsoptimalisatie en toepassing van ondergrondse constructies om wortelopdruk en bodemverdichting tegen te gaan. 

Waar kunnen wij u bij helpen?

We vertellen u graag meer over de mooie buitenruimtes waar we iedere dag aan werken. Bel of mail gerust als u specifieke vragen heeft.

Peter van de Haar