Zo houden we de heide op de Veluwe open
Van de Haar Groep is volop bezig met het verwijderen van opslag in natuurgebieden De Haere, De Delle en Pollense Veen. Door jonge boompjes te verwijderen blijven de heidegebieden open.
We verwijderen de opslag in opdracht van Het Geldersch Landschap & Kasteelen. In totaal nemen we maar liefst 100 hectare aan natuurgebied onder handen. Een flinke klus, zeker als je bedenkt dat het grotendeels handwerk is. In de Veluwse natuurgebieden kan je namelijk niet met zwaar materieel aan de slag.
Heidevelden met jeneverbes
De natuurgebieden liggen aan de noordkant van de Veluwe. De Haere is bijvoorbeeld een uitgestrekt stuifzandgebied bij Nunspeet. Rond het stuifzand liggen dennenbossen en heidevelden, met plantensoorten als de stekelbrem en jeneverbes. Hier leven onder meer zandhagedissen en ook voor vlinders is de heide belangrijk.
Uittrekken van berken en grove den
Zonder beheer groeit de heide langzaam dicht. Als je door de heidevelden loopt zie je namelijk overal boompjes opschieten. Het gaat bijvoorbeeld om berken en grove dennen, die zich makkelijk verspreiden. Van de Haar Groep trekt de jonge boompjes (<3 jaar) uit en zaagt oudere bomen laag bij de grond af zodat ze niet meer uitlopen. Op deze manier blijft de heide open.
Werken met oog voor de natuur
We voeren de werkzaamheden bewust in de wintermaanden uit. De meeste amfibieën en reptielen hebben namelijk dan een beschutte plek opgezocht. Zo zie je tussen de kraai-, struik- en dopheide van De Dellen normaal regelmatig een hazelworm. En rond de vennen leven veel heikikkers. Deze dieren zijn nu in rust. Ook zijn er in deze tijd van het jaar minder wandelaars, fietsers en andere recreanten in de natuurgebieden.
Inzet elektrisch materiaal
Het werk in de natuurgebieden voeren we voor het overgrote deel uit met elektrisch handgereedschap. Wij gebruiken hiervoor elektrische bosmaaiers met een zaagblad. Dit zorgt voor minder geluidshinder voor dieren en recreanten in het gebied. Met de inzet van elektrisch gereedschap is er ook geen uitstoot van uitlaatgassen in de kwetsbare natuurgebieden.
Prunusbestrijding en verwijderen van opslag
Van de Haar Groep voert vaker werkzaamheden uit voor terreinbeherende organisaties, zoals Het Geldersch Landschap en Natuurmonumenten. Naast het verwijderen van opslag gaat het bijvoorbeeld ook om prunusbestrijding. De prunus (vogelkers) is een exoot die zich makkelijk verspreidt in bossen en heidevelden. Vervolgens overwoekert de struik inheemse soorten, wat ten koste gaat van de biodiversiteit. Het rooien van prunus is dan noodzakelijk om de natuur te beschermen.
We vertellen u graag meer over de mooie buitenruimtes waar we iedere dag aan werken. Bel of mail gerust als u specifieke vragen heeft.
