Natuurlijke bodemverbeteraar voor Arnhemse beuken

Van de Haar Groep heeft in Arnhem een laag met organisch materiaal aangebracht in een laan met beeldbepalende beuken. De mulchlaag bedekt zo’n 8.000 m2 en is bedoeld om de gezondheid van de bomen te versterken.

De beuken staan aan weerszijden van een voetpad dat loopt langs de Beukenlaan. Ze zijn al decennia oud, maar hebben het net als beuken op veel andere plekken in Nederland zwaar. Ze kunnen namelijk niet goed tegen hitte. Bovendien hebben beuken oppervlakkige wortels, waardoor ze vaak niet bij het grondwater kunnen. Ze zijn daardoor gevoelig voor droogte. 

Natuurlijke bodemverbeteraar

Om de bomen te helpen brachten we in opdracht en op advies van boomspecialist TFI Vitaler Groen een mulchlaag van zo’n 10 centimeter rond de bomen aangebracht. Een mulchlaag is een laag van organisch materiaal. Er zitten takjes, houtsnippers en half verteerd blad in. De laag breng je aan onder de kroonprojectie van de beuken. Daar verteert het materiaal vanzelf. 

Voordelen van een mulchlaag

Het bodemleven krijgt hierdoor een stimulans en de voedingsstoffen in de bodem worden opneembaar voor de wortels van de bomen. Ook wordt de grond luchtiger en neemt het waterbufferend vermogen van de bodem toe. Bijkomend voordeel is dat de mulchlaag het gras afdekt. Een graslaag rond beukenbomen onttrekt schaars water uit de bovenste laag, waardoor beuken sneller uitdrogen. 

Voorkomen van bodemverdichting

Het organisch materiaal voor de mulchlaag voeren we aan met een knijperauto, die het verdeeld over de straat. Vervolgens verdelen we het materiaal met een trekker met vijzelbak en verspreiden we de mulchlaag met behulp van een minikraan met een hark. Op deze manier is er geen kans dat de bomen beschadigen of dat we de bodem verdichten. 

Bomen als troef bij klimaatadaptatie

De gezondheid van bomen krijgt steeds meer aandacht in stedelijke omgevingen. Dat is mooi, want bomen spelen een belangrijke rol bij klimaatadaptatie. Ze slaan CO2 op, gaan hittestress tegen en bufferen regenwater. In stedelijke omgevingen zijn wel vaak groeiplaatsoptimalisatie en oplossingen om wortelopdruk tegen te gaan. 

Groeiplaatsoptimalisatie in de stad

Van de Haar Groep heeft hier ervaring in. Zo brachten we op het Jansplein in Arnhem ondergrondse constructies bij lindebomen aan voor een betere drukverdeling en minder wortelopdruk. We werken op boomgebied graag samen met specialisten zoals TFI Vitaler Groen, dat zich al ruim dertig jaar richt op gezondheidsverbetering van bomen en het opheffen van bodemverdichting. 

Waar kunnen wij u bij helpen?

We vertellen u graag meer over de mooie buitenruimtes waar we iedere dag aan werken. Bel of mail gerust als u specifieke vragen heeft.

Peter van de Haar