Kappen en herplanten tegen essentaksterfte

Van de Haar Groep is bezig met het verwijderen van zieke en dode bomen in de gemeente Neder-Betuwe. Het gaat om essen, die zijn aangetast door de essentaksterfte. De essen worden vervangen door een mix van bomen, om de monocultuur te doorbreken. 

Essentaksterfte (Hymenoscyphus fraxineus) is een zeer besmettelijke en agressieve schimmelziekte die steeds verder om zich heen grijpt in Nederland. De verwachting is dat uiteindelijk zo’n 90 procent van de essen in ons land besmet raken. Dat kan gevaarlijke (verkeers)situaties opleveren, omdat de aangetaste bomen veel dood hout bevatten. Daardoor kunnen er takken afbreken of is het mogelijk dat bomen omvallen.  

Lanenstructuur en vleermuisroute 

De gemeente Neder-Betuwe heeft een meerjaren-vervangingsplan om essen in de gemeente te vervangen. Van de Haar Groep voert dit plan uit. Dit keer zijn we aan de slag aan de Bonegraafseweg. Het vervangen van zieke bomen vindt gefaseerd plaats. Zo blijven de lanenstructuur en de vleermuisroute intact. Op de plek van de gekapte essen worden nieuwe bomen geplant. Het gaat bijvoorbeeld om de hartbladige Els, de Hollandse Linde, de wilde Lijsterbes, de zoete Kers en de gewone Esdoorn. 

Snelwegen voor plagen en ziektes

Met het vervangen van de essen ontstaat een laan met een meer gevarieerde bomenstructuur, die minder kwetsbaar is voor ziektes. “We hebben in Nederland nog veel wegen en lanen waar allemaal dezelfde bomen langs staan. Je krijgt dan een soort snelweg voor ziektes en plagen. Langs een eikenlaan kan de eikenprocessierups zich bijvoorbeeld razendsnel verspreiden. Daarom is het belangrijk om van een monocultuur naar een diverse cultuur te gaan”, zegt projectleider Gerhard van Grootheest. 

Waar kunnen wij u bij helpen?

We vertellen u graag meer over de mooie buitenruimtes waar we iedere dag aan werken. Bel of mail gerust als u specifieke vragen heeft.

Peter van de Haar