Forse afname van Japanse Duizendknoop in Doesburg
Tientallen meters aan Japanse Duizendknoop. Dat troffen we in 2021 aan langs een watergang aan de rand van de Gelderse plaats Doesburg. Ruim twee jaar later is de invasieve exoot bijna volledig teruggedrongen.
Op de locatie aan de Halve Maanweg hebben we Roots Reset toegepast. Dat is een bestrijdingsmethode waarbij de Japanse Duizendknoop wordt afgemaaid. Daarna frezen we een speciaal granulaat in de bodem, maken we de grond nat en dekken we het perceel af met extreem zuurstofwerend folie.
Huidige situatie (2023), tekst loopt door onder de afbeelding
Wortels sterven af, biodiversiteit herstelt
Het granulaat voedt microben die al in de bodem aanwezig zijn. Deze microben verbruiken de zuurstof in de grond, waardoor het zuurstofpercentage in korte tijd daalt naar minder dan één procent. Dat zorgt voor een fermentatieproces in de ondergrond, waarbij de wortels van de Japanse Duizendknoop afsterven. Tegelijkertijd herstelt de biodiversiteit in de bodem.
Geschikt voor grote oppervlaktes
Roots Reset is een kosteneffectieve methode die zich goed leent voor grotere gebieden met Japanse Duizendknoop. Een groot voordeel is dat de methode ook geschikt is als er veel kabels en leidingen in de ondergrond zitten. Er hoeft namelijk niet gegraven te worden. In gebieden met veel bomen of andere obstakels is de methode minder geschikt. Op die locaties in Doesburg passen we elektrocutie toe.
Afgedekte locatie, tekst loopt door onder de afbeelding
Laatste wortels handmatig uitsteken
De reset van de bodem is in twee fases uitgevoerd. In 2022 drongen we de Duizendknoop al gedeeltelijk terug, waarna het perceel opnieuw is afgedekt. Recent is het folie verwijderd en nu is de invasieve exoot grotendeels verdwenen. Resterende wortelstokken steken we handmatig uit om te voorkomen dat de Duizendknoop weer teruggroeit.
Monitoring en nazorg
De aanpak laat zien dat het bestrijden van de Japanse Duizendknoop een zaak van de lange adem is, waarbij elke methode zijn uitdagingen en aandachtspunten kent. Door de methode op de locatie af te stemmen, goed te monitoren en de bestrijding vol te houden, is het echter mogelijk om de exoot effectief terug te dringen.
Ontgraven en zeven
Dat doen we voor diverse gemeenten in Midden-Nederland, en ook op meerdere plekken in Doesburg. Zo hebben we ook een bouwlocatie voor een appartementencomplex aan de Halve Maanweg ontdaan van de Japanse Duizenknoop. Dat deden we door de exoot te ontgraven, de grond te zeven en daarna in depot te plaatsen. Vervolgens is een kiemproef uitgevoerd om zeker te weten dat de grond teruggeplaatst kon worden. Bij deze methode is het cruciaal dat er geen verspreiding plaatsvindt, bijvoorbeeld tijdens voorbereidende werkzaamheden voor de bouw.
We vertellen u graag meer over de mooie buitenruimtes waar we iedere dag aan werken. Bel of mail gerust als u specifieke vragen heeft.