Ecologisch maaien: zo pakken we het aan in Arnhem

Het maaiseizoen is in volle gang. Dit jaar laten we op steeds meer plekken grassen, kruiden en bloemen groeien. Zoals in Arnhem, waar we de volgende stap zetten in ecologisch maaibeheer. 

In de Gelderse stad vind je Park Sonsbeek. Met een oppervlakte van 100 hectare is het één van de grootste stadsparken van Nederland. Een flink deel van het Arnhemse park bestaat uit gazons. Of beter gezegd: bestond uit gazons. Want sinds 2023 is een groot gedeelte van de strakke, groene biljartlakens omgevormd tot kruidenrijk grasland.

Van 25 naar 2 keer per jaar

En dat betekent dat er ook anders gemaaid wordt. “Tot voor kort maaiden we die gazons vijfentwintig keer per jaar kort, tot een lengte van zo’n zes centimeter. Nu doen we dat alleen nog rond de landhuizen en de ligweiden in het park. De rest van de graskruidenstroken maaien we één of twee keer per jaar”, vertelt projectleider Gerhard van Grootheest.

Andere manier van maaien

Door op de gazons hooilandbeheer toe te passen, blijven er meer grassen, kruiden en bloemen staan. Ook wordt niet al het leven in de grassen verpulverd en blijft het maaisel liggen, waardoor gemaaide bloemen hun zaden alsnog kunnen afgeven.

Schuilplaatsen voor dieren

Door minder vaak te maaien, krijgen kruiden en bloemen de tijd om te bloeien en hun zaad te zetten. Een deel van het terrein wordt bovendien gefaseerd gemaaid. “We maaien bijvoorbeeld eerst het open veld en in de tweede ronde langs de rand van bossages. Op deze manier blijven er het hele jaar door schuilplaatsen voor insecten en andere dieren.” 

Naar eigen inzicht maaien

Bijzonder is dat de maaimachinisten in Arnhem ook naar eigen inzicht delen van graskruidenstroken, bloemenweides, hooilanden en kruidenbermen mogen laten staan. Ziet een machinist bijvoorbeeld een vlek met veel bloemen die in bloei staan, dan maaien we daar omheen. Dat de gemeente Arnhem dit heeft opgenomen in het bestek, is niet toevallig. De gemeente zet al meer dan twintig jaar in op natuurlijkvriendelijk maaibeheer. In 2022 werd Arnhem mede daarom uitgeroepen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland. 

Droneinspectie met warmtecamera

Voor de start van het maaien, vonden er verschillende onderzoeken plaats. We hebben in kaart gebracht op welke plekken de kans groot is dat er beschermde flora aanwezig zijn. Die data zijn verwerkt in de aansturingskaarten voor onze maaimachinisten. Met een drone met warmtecamera hebben we risicogebieden gecontroleerd op de aanwezigheid van nesten. Zitten er bijvoorbeeld eendennesten in kruidenvegetaties langs watergangen? 

Kleurkeur-gecertificeerd

Ook in andere gemeenten in Midden-Nederland maait Van de Haar Groep steeds vaker op een natuurvriendelijke manier. We zijn hiervoor onder meer Kleurkeur-gecertificeerd. Dit keurmerk is ontwikkeld door De Vlinderstichting en Stichting Groenkeur. Het verzekert gemeenten ervan dat we de kennis hebben om bermen en groenstroken op ecologische wijze te beheren, waarbij we de natuurkwaliteit van inheemse flora en fauna in kruidachtige vegetaties in stand houden of verbeteren. 

Waar kunnen wij u bij helpen?

We vertellen u graag meer over de mooie buitenruimtes waar we iedere dag aan werken. Bel of mail gerust als u specifieke vragen heeft.

Peter van de Haar