Amfibiescherm redt beschermde kikker in Scherpenzeel
Op de plek in Scherpenzeel waar straks nieuwe woningen verrijzen, leven nu nog tal van amfibieën. Het gaat onder meer om de beschermde Poelkikker. Van de Haar Groep bracht recent een amfibiescherm aan om bij te dragen aan de verhuizing van deze populatie.
Het amfibiescherm omringt de plek waar straks de wijk De Nieuwe Koepel verrijst en bestaat uit palen met daartussen een speciaal doek. Van de Haar Groep plaatste het amfibiescherm onder begeleiding van een ecoloog van Econsultancy. Het scherm is zo’n 40 centimeter hoog en is zo’n 10 centimeter diep ingegraven. Hierdoor komen er geen nieuwe amfibieën meer het terrein in.
Emmers en vangnetten voor amfibieën
De dieren die in het gebied leven, worden ondertussen opgevangen in speciale emmers en vangnetten in het gebied. Vrijwilligers halen vanaf eind maart tot halfverwege april dagelijks de emmers en netten leeg. De amfibieën en andere dieren verhuizen naar een nieuwbouwwijk even verderop: De Akkerwinde.
Diersoorten in het bouwgebied
Op de plek waar straks gegraven wordt, komen verschillende diersoorten voor. Het gaat dus onder meer om de beschermde Poelkikker. Dit is de allerkleinste groene kikker die in Nederland voorkomt. Verder leven in het gebied ook kamsalamanders, geelgerande watertorren en driedoornige stekelbaarsjes.Scherpenzeels amfibiescherm redt beschermde kikker
Ruime ervaring met natuurprojecten
Als RANOX natuuraannemer heeft Van De Haar Groep ruime ervaring in projecten waarbij rekening houden met de natuur, beschermen van de biodiversiteit en werken in samenwerking met ecologen belangrijk is. Wil je daar meer over weten? Bekijk dan onze themapagina over Ecologie.
We vertellen u graag meer over de mooie buitenruimtes waar we iedere dag aan werken. Bel of mail gerust als u specifieke vragen heeft.