homepage  »  activiteiten  »  groen  »  groen nieuws

Groen nieuws


Bestrijdingsmethoden van de Duizendknoop vergeleken

activiteit: Groen 19/04/2018
Bestrijdingsmethoden van de Duizendknoop vergeleken
Steeds meer gemeenten denken na over een aanvalsplan tegen de Japanse Duizendknoop. Afgraven, afdekken, injecteren met glyfosaat of bestrijden met heet water; wat werkt nu het beste? Dit zijn onze ervaringen!
 
Afgraven
Een relatief simpele methode om de Japanse Duizendknoop te verwijderen. We deden het in Amersfoort. Bij het afgraven is het belangrijk om alle wortelstokken van de plant te verwijderen, omdat de Duizendknoop anders razendsnel terugkomt. Nadeel is dat het niet op alle locaties mogelijk is om af te graven, in verband met aanwezigheid van kabels, leidingen, riolering en boomwortels.
 
Afdekken
Een andere optie is om de Japanse Duizendknoop af te maaien en de wortels te bedekken met een doek dat geen licht en lucht doorlaat. Hierdoor verstikken de wortels van de plant. Afdekken vraagt om een lange adem. Het doek moet enkele jaren blijven liggen. Belangrijk is dat de Japanse Duizendknoop geen kans krijgt om langs de randen van het doek te groeien, bijvoorbeeld in de buurt van boom(wortels) of lantaarnpalen.
 
Chemische bestrijding
Sommige grondeigenaren grijpen voor de bestrijding terug op glyfosaat. Door stengels van de Duizendknoop te injecteren met dit chemische middel, verzwakt de plant. Eventueel kan het injecteren gecombineerd worden met afgraven. Nadeel van de inzet van glyfosaat is dat het chemische middel in de bodem en het grondwater terecht kan komen. Mede hierom zijn we bij Van de Haar Groep geen voorstander van de inzet van chemische bestrijdingsmiddelen.
 
Injecteren met heet water
Als alternatief kiezen we bij Van de Haar Groep voor een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief. Het injecteren van exoten met heet water. Hierdoor worden de wortels van de plant uitgeput, waarna de exoot op termijn verdwijnt. We passen deze methode onder meer toe in Utrecht, Arnhem, Maasdriel en voor het Waterschap. Van de Haar Groep maakt hierbij gebruik van de ISRP-methode. Op basis van een schouw wordt het groeistadium van exoten in kaart gebracht. Het programma stelt vervolgens per plant een maatregelenpakket en een beheersplanning samen. Het voordeel is dat elke exoot precies de juiste aanpak krijgt, zorgvuldig afgestemd op onder meer het seizoen en het groeistadium waarin een plant zich bevindt. In tegenstelling tot bij afgraven of afdekken raakt bovendien andere vegetatie niet beschadigd. ISRP faciliteert ook het registreren van de exoten en de genomen beheersmaatregelen. Dit is een Europese verplichting. Meer weten? Lees ons achtergrondartikel over de ISRP-methode of informeer bij projectleider Gerhard van Grootheest via gvgrootheest@vandehaargroep.nl.  Overige nieuws berichten:

19/04/2018

Aanleg natuurvriendelijke oevers in Culemborg

Van de Haar Groep legt deze maand in Culemborg de laatste hand aan een 850 meter lange groenstrook met natuurvriendelijke oevers. We betrokken omwonenden bij het werk, verhoogden de natuurwaarde met behulp van een ecoloog en minimaliseerden overlast.
20/12/2017

Werkzaamheden opknappen proosdijpark begonnen

Van de Haar Groep heeft het project Renovatie van het Proosdijpark in Ede in opdracht. In de achterliggende periode hebben we in bouwteamverband met gemeente Ede vanuit het ontwerp de technische uitwerking gedaan, zodat het werk in uitvoering kan. 18 december 2018 heeft wethouder Meijer de openingshandeling verricht.
19/12/2017

Zo pak je onkruid en exoten aan zonder chemie

Chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn vanaf 1 november taboe bij onkruidbestrijding en groenonderhoud. Wat zijn de uitzonderingen op de regel? En hoe blijf je hardnekkig onkruid en exoten toch de baas?
« Eerste < Vorige 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende > Laatste »
Getoond wordt: 1-3 van 133 resultaten