homepage  »  activiteiten  »  groen  »  groen nieuws

Groen nieuws


Japanse Duizendknoop te lijf met heet water

activiteit: Groen 18/09/2017
Van de Haar Groep bestrijdt sinds dit voorjaar invasieve soorten met kokend heet water. De eerste resultaten in de strijd tegen de Japanse Duizendknoop en Berenklauw zijn hoopgevend. 

“Ik ben net even wezen kijken in Leusden, waar we bloeiende Berenklauwen naast een beek geïnjecteerd hebben met heet water. Driekwart van de planten is met één behandeling verdwenen. De Japanse duizendknoop is hardnekkiger, maar ook daarbij zien we dat de plant het moeilijk heeft. De bladeren verkleuren en de plant komt minder fanatiek terug”, vertelt projectleider Gerhard van Grootheest. 

ISRP-methode: per plant een maatregelenpakket en beheersplanning
Van de Haar Groep pioniert sinds dit voorjaar met de innovatieve ISRP-methode van Heatweed uit Noorwegen. ISRP is een registratiesysteem en bestrijdingsprogramma ineen. Een getrainde schouwer brengt met een tablet aan de hand van vragen de aanwezigheid en het groeistadium van invasieve soorten in kaart. “Het programma stelt vervolgens per plant een maatregelenpakket en een beheersplanning samen”, vertelt Gerhard. 
Het voordeel? Elke soort krijgt precies de juiste aanpak, zorgvuldig afgestemd op onder meer het seizoen en het groeistadium waarin een plant zich bevindt. Dat gebeurt zo efficiënt mogelijk. Het systeem vertelt namelijk ook precies hoeveel heet water er gebruikt moet worden. Zo wordt water- en energieverspilling tegengegaan. 

Wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor zwarte lijst-soorten
De beheersmaatregelen van ISRP zijn gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek. Het programma bevat een aanpak voor tien soorten die op de Europese zwarte lijst staan. Het gaat om de Watercrassula, Japanse duizendknoop, Reuzenbereklauw, Alsemambrosia Waternavel, Gulden roede, Grote hardvrucht, Rimpelroos, Lupine, Spring balsemien en 
Engbloem. 
Behandeling van invasieve soorten met heet water is veel milieuvriendelijker dan het alternatief: bestrijding met chemie. Op veel plekken in Nederland wordt nu nog glysofaat gebruikt, maar de vraag is hoe lang nog. Het middel is waarschijnlijk kankerverwekkend en kan via de bodem in het grondwater terechtkomen. 

Registratie van acties volgens EU-richtlijnen
De ISRP-methode heeft al die nadelen niet. Bovendien voldoen terreineigenaren met de methode meteen aan de nieuwe EU-verordening 1143. Die verplicht terreineigenaren om binnen 18 maanden na het aantreffen van invasieve soorten actie te ondernemen én vast te leggen hoe dat gebeurt. “Dat is met ISRP zeer eenvoudig”, legt Gerhard uit. “De app registreert wat je doet. Je voegt daar foto’s aan toe en zo ontstaat een logboek. Je kunt bovendien met één druk op de knop beheerrapporten uitdraaien.”
Van de Haar Groep heeft voor de thermische bestrijding van invasieve soorten diverse machines, spuitlansen en spuitpennen ter beschikking. Ook zijn medewerkers getraind in het gebruik van de methode. Er vinden inmiddels pilots plaats met thermische bestrijding van invasieve soorten in Utrecht, Leusden, Barneveld en Maasdriel. Benieuwd naar de mogelijkheden en resultaten? Neem contact op of bezoek onze stand tijdens de Dag van de Openbare Ruimte op 27 en 28 september in Jaarbeurs Utrecht. Stand 3.5.45. Voor toegangskaart klik hier.


Overige nieuws berichten:

20/12/2017

Werkzaamheden opknappen proosdijpark begonnen

Van de Haar Groep heeft het project Renovatie van het Proosdijpark in Ede in opdracht. In de achterliggende periode hebben we in bouwteamverband met gemeente Ede vanuit het ontwerp de technische uitwerking gedaan, zodat het werk in uitvoering kan. 18 december 2018 heeft wethouder Meijer de openingshandeling verricht.
19/12/2017

Opening vernieuwd schoolterrein Revius Lyceum

Van de Haar Groep heeft in december het vernieuwde schoolterrein van het Revius Lyceum in Doorn opgeleverd. Dat gebeurde tijdens een feestelijke opening samen met scholieren.
19/12/2017

Uitbreiding voor uniek natuurgebied in Lievelde

Van de Haar Groep heeft één van de mooiste natuurgebieden van de Achterhoek uitgebreid. Dat gebeurde in Lievelde, waar 1,2 hectare grasland werd afgeplagd.
« Eerste < Vorige 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende > Laatste »
Getoond wordt: 1-3 van 130 resultaten