homepage  »  activiteiten  »  groen  »  groen nieuws

Groen nieuws


Uitdagende groenaanleg spoorzone Ede

activiteit: Groen 18/09/2017
Sinds de aanleg van twee tunnels rond station Ede-Wageningen lag de spoorzone braak. Van de Haar Groep bracht daar verandering in en transformeerde de westelijke spoorzone in een aantrekkelijk wandelpark voor omwonenden.

De gemeente Ede maakt zich klaar voor een groeiend aantal reizigers, bezoekers en inwoners. Omdat er in de toekomst meer treinen zullen stoppen op station Ede-Wageningen, wordt het stationsgebied de komende jaren compleet vernieuwd. Om de verkeersveiligheid rond het station te vergroten zijn er inmiddels een fiets- en een autotunnel aangelegd. “Het omringende terrein lag al enige tijd braak toen wij opdracht kregen om de groeninrichting van de westelijke spoorzone op ons te nemen”, vertelt projectleider Albert van de Kuilen.

Laat in het plantseizoen
Een mooie, maar ook uitdagende opdracht. “We kregen het werk namelijk relatief laat in het plantseizoen. Er moesten ruim honderd bomen geplant worden in een droge periode. Een risico, maar wel één die we aandurfden”, vertelt Albert. “Mede doordat de gemeente Ede veel aandacht had voor groeiplaatsverbetering. We hebben het na de tunnelbouw achtergebleven puin en zand verwijderd en hebben het terrein heringericht. Het werk verliep soepel en de bomen zijn goed aangeslagen. We hebben nagenoeg geen uitval gehad.”

Gedoseerde inzet meststoffen
De gemeente vertrouwde daarbij op de kennis en ervaring van Van de Haar op het gebied van groen. “Laat in het seizoen planten betekent een andere aanpak dan normaal. We hebben de gemeente daarom geadviseerd om de meststoffen gedoseerd, gedurende een aantal jaar in te zetten. Zodat de bomen niet alleen op gang geholpen worden, maar ook beter onderhouden kunnen worden. Een langetermijnvisie maximaliseert de kans van slagen.”

Groene spoorzone
Inmiddels is het braakliggende terrein veranderd in een prettig wandelpark voor de omwonenden. “Naast het groen hebben we ook wandelpaden aangelegd en bankjes en picknicktafels geplaatst. Tijdens de werkzaamheden stuitten we nog op een verrassing; een oud rioleringssysteem dat niet op de tekeningen stond. Maar ook die uitdaging is naar tevredenheid van onze opdrachtgever verholpen.”


Overige nieuws berichten:

20/12/2017

Werkzaamheden opknappen proosdijpark begonnen

Van de Haar Groep heeft het project Renovatie van het Proosdijpark in Ede in opdracht. In de achterliggende periode hebben we in bouwteamverband met gemeente Ede vanuit het ontwerp de technische uitwerking gedaan, zodat het werk in uitvoering kan. 18 december 2018 heeft wethouder Meijer de openingshandeling verricht.
19/12/2017

Opening vernieuwd schoolterrein Revius Lyceum

Van de Haar Groep heeft in december het vernieuwde schoolterrein van het Revius Lyceum in Doorn opgeleverd. Dat gebeurde tijdens een feestelijke opening samen met scholieren.
19/12/2017

Uitbreiding voor uniek natuurgebied in Lievelde

Van de Haar Groep heeft één van de mooiste natuurgebieden van de Achterhoek uitgebreid. Dat gebeurde in Lievelde, waar 1,2 hectare grasland werd afgeplagd.
« Eerste < Vorige 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende > Laatste »
Getoond wordt: 1-3 van 130 resultaten